Zdrowie

Szpinak – wszystko co potrzebujesz wiedzieć


Szpinak to roślina jednoroczna, należąca do rodziny szarłatowatych (podobnie jak buraki, boćwina i komosa ryżowa). Pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji. Zwykle osiąga około jeden metr wysokości. Cechą charakterystyczną szpinaku są mięsiste, zielone liście o strzałkowatym lub jajowatym kształcie. Jedyną jadalną częścią rośliny są właśnie liście. Mogą być one spożywane w wersji surowej, jak i gotowanej. Ich smak opisywany jest jako lekko gorzki, kwaskowaty, delikatnie słony.

Szpinak stał się popularny w Europie dzięki Persom, którzy doceniali jego właściwości już w VI wieku. Wraz z upływem lat szpinak pojawił się również w Hiszpanii, skąd dotarł do Włoch, Francji oraz Anglii. W Polsce uprawiany jest od XVII wieku, tak daleko sięgają najdalsze wzmianki na temat szpinaku. Obecnie w naszym kraju szpinak znany jest jako roślina uprawna. Hodowany jest na niewielkich plantacjach. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne, liście szpinaku stały się popularnym składnikiem wielu dań na całym świecie.

NAJLEPSZE ŹRÓDŁO ŻELAZA?

Czy słyszałeś że szpinak to najbogatsze źródło roślinne żelaza?

Wbrew powszechnej opinii, szpinak nie jest najlepszym źródłem żelaza. 100 g zawiera ok 2,8 mg tego pierwiastka, a taka sama ilość natki pietruszki – 5 mg. Z warzyw najwięcej żelaza zawierają nasiona soi i soczewicy, oraz fasola biała. Jednak trzykrotnie więcej żelaza znajdziemy w pestkach Dyni bo aż 15 mg!. Dla smakoszy mięsnych, mam dobre wieści, wszelkie podroby, żołądki, wątróbki oraz swojskie pasztety mają od groma żelaza!

Szpinak chroni przed anemią?

Opinia o krwiotwórczym działaniu szpinaku wiąże się zazwyczaj z przekonaniem, że jest on bardzo bogaty w żelazo. Jednak jednak jak mogłeś przeczytać wyżej nie jest to do końca prawda. Nie znaczy to jednak, że twierdzenie dotyczące zmniejszenia ryzyka wystąpienia anemii jest fałszywe. Szpinak, przede wszystkim surowy, zawiera bowiem inne cenne składniki m.in kwas foliowy i witaminę B12( tu możesz dowiedzieć się więcej o tej bardzo ciekawej witaminie), które uczestniczą w budowie i dojrzewaniu czerwonych krwinek. Ma więc działanie krwiotwórcze.

NA ZDROWE KOŚCI

Szpinak wzmacnia kości.

W porównaniu do innych warzyw, szpinak faktycznie zawiera dużo wapnia – który odpowiada za stan naszych kości. 100 g tego warzywa to aż 93 mg wapnia. Dla porównania w porcji marchewki znajdziemy 36 mg, sałaty – 24 mg, a ogórka – 15 mg. Niestety szpinak zawiera też duże ilości kwasu szczawiowego, który wiąże wapń i utrudnia jego wchłanianie. Dlatego poleca się jedzenie warzywa z produktami bogatymi w wapń – np. serem ( dobrej jakości tylko i wyłącznie)
Pisząc o kościach, nie możemy poprzestać jedynie na wapniu. Trzeba pamiętać, że szpinak to doskonałe źródło witaminy K( tutaj więcej na jej temat), która ma wpływ na wiązanie wapnia w tkance kostnej. Uczestniczy w jej tworzeniu, chroniąc nas przed osteoporozą.

Szpinak ma właściwości antynowotworowe.

Decyduje o tym nie tylko wspomniana wyżej witamina K, ale także obecne w szpinaku beta-karoten oraz witamina C( tutaj przeczytasz o tej cudownej witaminie dużo informacji ), które skutecznie eliminują wolne rodniki, a tym samym chronią organizm przed powstawaniem nowotworów.

SUPER FOOD

Szpinak to witaminowa BOMBA.

W liściach szpinaku znajdziemy mnóstwo cennych składników. Nie tylko witaminę K, C i E, wapń i żelazo. To także dobre źródło magnezu. 50 g szpinaku pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, który wzmacnia serce i naczynia krwionośne, a razem z wapniem zapobiega odwapnieniu kości. Z kolei kwas foliowy ma ogromne znaczenie w okresie wzrostu i jest bardzo pożyteczny w budowie układu nerwowego. Beta-karoten, którego w szpinaku jest bardzo dużo przekształcany jest w witaminę A (tutaj przeczytasz więcej o tym jak bardzo ważna jest ta witamina), która wraz z luteiną ma doskonały wpływ na wzrok. Kolejną zaletą szpinaku jest jego wpływ na pracę jelit. Szpinak ma również właściwości pobudzające perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Jak przyrządzać szpinak?

PROSTY SZEJK BEZ WYMÓWEK

Najprostszy przepis na szpinak to oczywiście pożywne i pyszne smoothie. Taki napój to doskonała alternatywa dla tradycyjnych soków, a przy tym dostarczy moc cennych składników odżywczych. Do przygotowania smoothie będziemy potrzebować:

  • około 30 g świeżych liści szpinaku.
  • 1 dużego banana.
  • 1 zielone jabłko.
  • szklankę mleka( jeśli nie masz od rolnika to mleko owsiane).
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny.
  • kostki lodu (opcjonalnie jeśli ma być zimne).

Banana, jabłko należy obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Umieścić w blenderze wraz ze szpinakiem. Wlać szklankę mleka i sok z cytryny. Całość zblendować na gładką masę. Przelać do szklanki i dodać kostki lodu. Gotowe! Szybko łatwo i smacznie:)

Inne łatwe przepisy na szpinak to np:

  • sałatka ze szpinakiem.
  • naleśniki ze szpinakiem.
  • pasta szpinakowa.
  • sos szpinakowy np do makaronu ( sos duszony, gotowanie i smażenie wytrąci jego właściwości).
  • rolada szpinakowa z łososiem ( tylko i wyłącznie łosoś z Alaski, przeczytaj tutaj dlaczego ” norweski” jest dla CIebie bardzo zły).
Jak wzmacniać odporność
Zdrowie

Jak wzmacniać odporność

Gruszki – czy to cudowny owoc?
Zdrowie

Gruszki – czy to cudowny owoc?

Sauna infrared to samo zdrowie, sprawdź !
Zdrowie

Sauna infrared to samo zdrowie, sprawdź !