Który ryż jest najzdrowszy?
Chodzą po sklepie zapewne zastanawiasz się który ryż jest najzdrowszy? A może bierzesz pierwszy lepszy? Czy w ogóle jadasz ryż?
Kiedy nasze babcie i mamy wybierały się do sklepu po ryż, do wyboru był jeden, czasami dwa rodzaje. Brak wyboru oznaczał, że brało się to co było, bez zastanawiania się nad jego wartościami. Teraz, stojąc w sklepie przed półką z ryżem można dosłownie dostać zawrotu głowy, ponieważ wybór jest ogromny.
Czarny, czerwony, brązowy, jaśminowy, biały, paraboiled, krótki, długi, basmati i inne… To tylko kilka z tysięcy możliwych odmian czy poziomów przetworzenia ziaren. Który rodzaj więc wybrać, aby mieć pewność, że dostarczamy sobie odpowiednich składników odżywczych?

Rodzaje ryżu:
W rozważaniach na temat tego który ryż jest najzdrowszy zacznijmy od najbardziej nam znanego – ryżu białego. Najbardziej popularny i zawsze dostępny niestety nie oznacza, że jest najlepszy. Wręcz przeciwnie. Biały kolor oznacza, że ziarno pozbawione jest już łuski oraz zarodka i zawiera głównie tylko skrobię ze śladowymi ilościami związków mineralnych, witaminy B i błonnika. ( – TUTAJ – przeczytaj znacznie więcej o tym jak ważna jest witamina B)
Prawie całe dobro płynące z ryżu zostało w nim usunięte. Biały ryż ma też dość wysoki indeks glikemiczny i spożywany codziennie w dużych ilościach może nawet doprowadzić do cukrzycy typu drugiego (- TUTAJ – przeczytaj wpis o 10 objawach wczesnej cukrzycy, może dotyczyć właśnie Ciebie! ). Z drugiej strony jest on lekkostrawny i dlatego zalecany jest przy problemach żołądkowych, lekkostrawnej diecie (często podawany jest kleik ryżowy w szpitalach po zabiegach) oraz używany jest w kaszkach dla maluszków.
Dorośli powinni jednak znacznie częściej sięgać przede wszystkim po ryż brązowy. Jego smak będzie odrobinę inny, wymaga też znacznie dłuższego gotowania, ale ten ryż ma nam o wiele więcej do zaoferowania. Ten rodzaj, dzięki zachowanej łusce, zawiera kilkukrotnie więcej zalecanych nam składników odżywczych niż najczęściej używany w kuchni ryż biały.
Mamy tu bardzo dużo błonnika. Oprócz tego magnez, potas, witaminę E ( – TUTAJ – wpis o tej witaminie ), wapń i witaminy z grupy B. Ten rodzaj ryżu świetnie wpływa na układ pokarmowy a także reguluje poziom cukru we krwi.

Warto spróbować czasami w swojej kuchni czegoś innego i sięgnąć po ryż czarny. Staje się on dość popularny ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Plus – jak brązowy jest dobrym źródłem mikroelementów.
Kolejna dobra dla nas odmiana – ryż czerwony, to również znacznie lepszy wybór niż ryż biały. Całe ziarno plus działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi – mogą okazać się odkryciem i zmianą na lepsze w naszej kuchni.
Niejednokrotnie widujemy na opakowaniach nazwę basmati, co można przetłumaczyć jako „pachnący”. To odmiana ryżu występująca w kolorze białym (ziarno przetworzone) lub brązowym (nieprzetworzone) i ma znacznie dłuższe ziarna. Ma odrobinę inny smak i lekko kwiatowy zapach. Biały ryż basmati ma też znacznie niższy indeks glikemiczny niż zwykły ryż biały.
Jak mniemam , im dłużej czytasz tym coraz trudniej odpowiedzieć na pytanie, który ryż jest najzdrowszy prawda? Ale spokojnie, dasz radę. Jesteś i tak wiele lat przed innymi, którzy ryżu w ogóle nie tykają, tylko zajadają się pszennym rozgotowanym makaronem z serem…
W sklepach ekologicznych możemy znaleźć ryż dziki, który podobnie jak brązowy posiada dużo błonnika, magnezu, fosforu, cynku, witaminy B, w tym kwas foliowy. Warto spróbować.
Wiele osób zadaje pytanie – czy wybierać długie czy krótkie ziarna ryżu? Tak naprawdę zależy to od tego, co lubicie oraz do czego, do jakiej potrawy będzie użyty. Krótki ma więcej kleiku, długi będzie zdecydowanie bardziej sypki. Zdecyduj samodzielnie.
Jeśli wybierasz ryż pełnoziarnisty a taki zdecydowanie rekomendujemy – pamiętaj, że będzie on wymagał gotowania przez minimum 30 minut (lub nawet dłużej) dlatego najlepiej namoczyć go poprzedniego wieczoru, co skróci czas gotowania.

Podsumowanie:
Mając dostępny obecnie tak ogromny wybór wśród rodzajów ryżu nie jest łatwo odpowiedzieć na pytanie, który ryż jest najzdrowszy, ale dzięki temu krótkiemu wpisowi możemy jednoznacznie stwierdzić że, warto skusić się na ryż brązowy, czarny lub dziki – wybierajmy ryże pełnoziarniste.
Taki ryż jest wartościowym produktem spożywczym, wnoszącym do naszej kuchni zdrowie. Ponadto, ryże pełnoziarniste wprowadzają nowe smaki, lekko orzechowe, co urozmaici też nasze potrawy.
Po ryż biały sięgajmy tylko wtedy, kiedy naprawdę nie ma dostępnych zdrowszych odmian do wyboru, a do kolejnego sklepu mamy wiele kilometrów. Mimo wszystko i tak chce Tobie pogratulować jeżeli chcesz zamienić makaron na ryż, to ogromnie pozytywna zmiana!
Na koniec dodam, byś pomyślał również o swoich dzieciach, jeśli je już posiadasz. Od małego próbuj podawać im ryż by się przyzwyczajały. Ponieważ obecne żywienie dzieci to tragedia, ale o tym dokładniej możesz przeczytać – TUTAJ.
Comments